AKRU DAN VKA MENANDATANGANI MOU UNTUK MEWUJUDKAN HUBUNGAN KOPERASI

AKRU DAN VKA MENANDATANGANI MOU UNTUK MEWUJUDKAN HUBUNGAN KOPERASI

6 Januari 2023 — Kuala Lumpur – Akru Now Sdn. Bhd. (Akru) dan VKA Wealth Planners Sdn. Bhd. (VKA) hari ini menandatangani Memorandum Persefahaman (MOU) mengukuhkan kerjasama untuk menyediakan platform pengurusan pelaburan automatik bagi memperkasakan rakyat Malaysia membuat persediaan yang lebih lengkap mengenai persaraan dan objektif kewangan lain. Pada masa yang sama, penasihat dan perancang kewangan berlesen VKA boleh membantu pelanggan mereka dengan menggunakan ciri-ciri Akru platform.

Berlangsung di Akademi VKA di Puchong Jaya, upacara penandatangan itu dihadiri oleh Pengasas Bersama dan Pengarah Eksekutif Akru Tan Chong Liong, dan Ketua Pegawai Eksekutif Julian Ng. Pihak VKA diwakili oleh Pengarah Urusan Kumpulan, Dato’ Javern Lim dan Edward Ooi, Ketua Pegawai Penasihat Pelaburan.

Menurut Edward Ooi, “Satu hujah terbesar yang memihak kepada penasihat robo ialah yuran pengurusan yang rendah berbanding dengan skim pelaburan kolektif tradisional. Penasihat Robo ialah perkhidmatan pelaburan automatik yang ditujukan kepada pelabur biasa dan ia menjadi cara yang semakin popular untuk mengakses pasaran.”

“Bagaimanapun, merancang pelaburan anda boleh kelihatan seperti tugas yang sukar. Kebanyakan daripada kita memerlukan pengesahan atau perbincangan peribadi sebelum membuat pelaburan”, kata veteran industri pengurusan aset Malaysia itu. Ooi seterusnya menambah bahawa kerjasama VKA dengan Akru merapatkan jurang ini.

Dengan bekerjasama, sinergi yang kukuh diwujudkan dengan Akru memfokuskan pada pembinaan dan penyeimbangan portfolio pelabur yang pelbagai, manakala perancang kewangan berlesen VKA akan memberikan bimbingan dan sokongan 1 untuk 1 kepada para pelabur. Tambahan pula, perancang kewangan berlesen VKA menyediakan nasihat berkualiti untuk membantu pelanggan mengutamakan matlamat kewangan mereka serta menangani kebimbangan dan cabaran jangka pendek mereka, dibantu oleh ciri-ciri dalam talian yang ditawarkan oleh Akru. Keupayaan perancang kewangan untuk meyakinkan pelabur dalam masa ketidaktentuan pasaran yang tinggi dengan menangani keperluan emosi dan memberikan jawapan yang tidak boleh diabaikan.

“Walaupun Akru menggunakan Teori Portfolio Moden, pemenang hadiah Nobel, yang sangat teknikal, kami ingin menjadikan pelaburan lebih mudah diakses melalui saluran kos rendah dan pengalaman pelaburan yang mudah digunakan. Membuka akses kepada Perancang Kewangan Berlesen akan memberi pelabur kami ketenangan dan bimbingan kewangan yang diperibadikan”, tambah Julian Ng, Ketua Pegawai Eksekutif Akru.

Menurut Dato’ Javern Lim, Pengarah Urusan VKA, “Kehidupan bukan sahaja mengenai pelaburan, maka pelaburan merupakan salah satu keperluan asas dalam kehidupan. Apabila orang ramai memperuntukkan wang mereka kepada portfolio robo yang pintar, dan menerima pandangan yang saksama mengenai cara mereka boleh meningkatkan lagi kesejahteraan kewangan mereka, ini membolehkan pelabur memberikan tumpuan kepada perkara lain yang benar-benar penting dalam kehidupan mereka”.

Pasukan Akru-VKA menawarkan nilai yang sangat besar kepada rakyat Malaysia, yang majoritinya tidak mempunyai pengalaman melabur, kini boleh melabur seperti profesional dan pada masa yang sama mendapatkan nasihat profesional untuk membuat keputusan kewangan yang berinformasi dan berkualiti tinggi. Dengan kedua-dua syarikat itu merupakan syarikat tempatan, perkongsian ini akan mendorong rakyat Malaysia mencapai aspirasi kewangan mereka dengan efisiensi kos dan keyakinan yang tinggi.

 

Edward Ooi (ketiga dari kiri), Dato' Javern Lim, Julian Ng, Tan Chong Liong pada majlis menandatangani MOU.

MENGENAI Akru

Akru ialah platform pelaburan digital tempatan pertama yang diasaskan oleh orang-orang yang berpengalaman luas dalam perbankan pelaburan, pengurusan kewangan dan fintech. Akru dilesenkan oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia di bawah Akta Perkhidmatan Pasaran Modal 2007 untuk menjalankan Pengurusan Pelaburan Digital (DIM).

Akru menawarkan rakyat Malaysia proses pelaburan yang mudah melalui automasi. Falsafah pelaburan pasif utamanya menggunakan dana dagangan bursa (Exchange Traded Fund) yang kos rendah membolehkan pelabur menjejaki indeks dan penanda aras dengan berkesan. Pelanggan Akru akan mendapat kepelbagaian segera dalam pelbagai kelas aset dalam pasaran maju dan pasaran baru muncul melalui portfolio global pintar.

Untuk maklumat lanjut, layari www.akrunow.com

 

MENGENAI VKA

Melalui tawaran komprehensif dalam kewangan peribadi, VKA ialah jambatan kewangan sepanjang hayat untuk rakyat Malaysia.

VKA, firma perancangan kewangan yang dilesenkan oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia di bawah Akta Perkhidmatan Pasaran Modal 2007, dan penasihat kewangan yang diluluskan oleh Bank Negara Malaysia di bawah Akta Perkhidmatan Kewangan 2013 telah memberikan nasihat berharga dan berkualiti kepada rakyat Malaysia sejak 2003.

Pasukan Perancang Kewangan Berlesen dan Wakil Penasihat Kewangan VKA bekerjasama dengan pelanggan untuk mengatur hal kewangan mereka, membuat pengutamaan matlamat kehidupan mereka dan merangka pelan kewangan peribadi untuk membantu pengambilan keputusan dalam acara-acara utama kehidupan.

Untuk maklumat lanjut, layari www.vka.com.my

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Your Financial Bridge for Life